neděle 22. března 2020

Aktivita pro SVĚTLUŠKY pro období, kdy se nemůžeme scházet na schůzkách

Moje milé světlušky,
moc mi scházíte a těším se, že se snad někdy zase budeme moct vidět. Zatím to ale nejde a tak bych s vámi chtěla zůstat s kontaktu alespoň takhle na dálku. Říkala jsem si, že by bylo fajn, kdybychom tohle prapodivné období využili třeba k tomu, abychom se něco nového dozvěděli a naučili se. Pro světlušky existuje možnost plnit si takzvaná Světýlka, tedy vlastně umět ostatním dokázat, že něco umím třeba navíc, něco, co ostatní neumějí. Ten, kdo příslušné Světýlko splní, si pak na skautskou košili může našít krásnou nášivku. Tak co kdybychom to takhle zkusili?
Bylo by moc fajn, kdybyste mi napsali, že k vám zpráva dorazila a třeba co si o tom myslíte (že je to blbost, že vás to bude moc bavit, že vás zrovna tenhle úkol vůbec nebaví ale jinak by to bylo fajn, že máte třeba hrozně práce do školy a nestíháte...).
Zkusím každý víkend sem na web nahrát další Světýlko, komu se to podaří splnit (kdykoliv tento týden i později), tak mi dá vědět (třeba napíše smsku z mámina mobilu, můžete třeba také poslat fotku toho, co jste vytvořily, dám ji pak sem na web) a já bych posléze objednala ty krásné nášivky :-).
Je důležité zmínit, že si z těchto 10 "úkolů" máte vybrat 8 a ty doma splnit.
Zkusme to spolu!

Tak první Světýlko se jmenuje KUCHAŘKA.


Kuchař/Kuchařka

Baví tě příprava jídla, umíš krájet a dokážeš jednoduchá jídla sám pro ostatní připravit. V domácí ani oddílové kuchyni se neztratíš.
  1. Pomazánka nebo salát. Doma připravím ovocný/zeleninový salát nebo pomazánku. Nezapomenu si umýt ruce a po vaření uklidit.
  2. Vaření. Uvařím  jednoduché jídlo bez použití polotovarů pro celou rodinu.
  3. Krájení. Nakrájím zeleninu na salát, cibuli, rozkrojím housku/rohlík/bagetu, nakrájím bochník chleba na rovné krajíce.
  4. Mazání pečiva. Namažu nakrájené krajíce chleba dle zadání (máslo a marmeláda, paštika, pomazánka, …) – rovnoměrně, nic není upatlané, až do krajů…
  5. Prostření stolu. V domácích podmínkách připravím stůl na oběd/večeři pro rodinu, vyfotím a po jídle stůl uklidím.
  6. Skladování potravin. Doma pomůžu uklidit nákup. Vše umístím tak, jak to daná potravina potřebuje: do chladu, do temna, do sucha, či to přesypu. U vybraných potravin najdu datum trvanlivosti a ukážu, kterou potravinu je potřeba do kdy spotřebovat.
  7. Mytí nádobí. Doma 3x umyju nádobí po hlavním jídle.
  8. Brambory. Oškrábu 0,5 kg  brambor nožem nebo škrabkou.
  9. Vaření čaje a kakaa. Uvařím čaj a kakao.
  10. Zelenina. Připravím dvě zeleninová jídla (jedno ze syrové zeleniny a jedno po tepelné úpravě) pro rodinu . Použiji vhodnou zeleninu, pořádně ji omyji a odkrojím části, které se nejí.

Týna-Mýval