středa 17. listopadu 2021

Podzim u Mandragor III. - klimavíkendovka Blíževedly 22.-24.10.2021

 Na klimavíkendovku do Blíževedel nás pozval farmář Erich a lektorky ze Skautského institutu. Tentokrát jsme vyrazily nejen se skautkami, ale i se skauty z Vranského 13. oddílu Sagittarius. 

Na schůzce před odjezdem na výpravu jsme si nejen domluvily co budeme po družinách vařit, ale podívaly jsme se také na jedno z vidí zveřejněných na stránkách projektu: https://www.skautskyinstitut.cz/krajina-v-nasich-rukou

 Víkend se skládal ze dvou částí. V části "boj o přežití" jsme musely zvládnout dvě noci pod stanem, když v neděli nad ránem bylo mírně pod nulou a na všem námraza, obstarat si  a uvařit na plynových vařičích jídlo na celý víkend a zvládnout obsluhu ekozáchoda. V části Krajina v našich rukou jsme absolvovaly různé hry, přednášky a další aktivity věnované adaptaci na změnu klimatu. Stloukaly a vyvěšovaly jsme budky, pozorovaly ptáky, navštívily mokřad, hrály si na koloběh vody a na jednání o stavbě přehrady, skládaly časovou osu týkající se vypouštění skleníkových plynů do ovzduší, měly tiskovou konferenci s farmářem Erichem a navrhovaly opatření v lesích, na polích, na vesnici i ve městě pro zmírnění dopadů klimatické změny. 


další fotky z klimavíkendovky